Heksenjacht - 15 en 16 december 2023 - boeken via www.desmederij.nl

algemeen

Algemene informatie

Meedogenloze mensenjacht

De regio Peelland vormde bijna 425 jaar geleden het decor voor een gruwelijke, meedogenloze mensenjacht. In het jaar 1595 vonden 25 vrouwen er de dood, de meesten op de brandstapel, nadat ze als heks waren veroordeeld. De vervolgingsgolf in dit deel van het toenmalige hertogdom Brabant is een van de grootste die in de Lage Landen hebben plaatsgevonden. De eerste arrestaties en processen vonden plaats in juni 1595 in (Soerendonk) Cranendonck. Begin juli werden een oude vrouw en een moeder met haar twaalf jaar oude dochter verbrand. Ze waren in het dorp Soerendonk beschuldigd van kwaadaardige toverij en zouden de dood van mensen en dieren, bederf van gewas en andere wandaden op hun geweten hebben. Een vrouw uit Maarheeze, die ook werd verdacht, pleegde in gevangenschap zelfmoord op de zolder van het kasteel van Cranendonck te Soerendonk.

 

Satanisch complot

De lokale heren en de schouten en schepenen die die processen voerden geloofden dat de verdachten waren betrokken bij een satanisch complot om de christelijke samenleving te ontwrichten. Ze zouden opdrachten krijgen van de duivel en samen met hem nachtelijke feesten houden. Een verdachte die aan ondervraging werd onderworpen, kreeg steevast de vraag voorgelegd wie er nog meer bij waren geweest op die duistere samenkomsten. Omdat de arme slachtoffers zwaar werden gemarteld, moesten ze wel namen noemen van personen die ze kenden in hun omgeving. Zo greep de vervolging om zich heen. Van Cranendonck naar Heeze, Leende en Geldrop, dan door naar Mierlo en Lierop om in Asten tot een einde te komen.

 

reisinfo

Reisinfo

De Hekserij zit soms nog in je (familie)systeem

Heksenvervolging, inquisitie en middeleeuwse ziektes. Patronen hiervan kunnen nog in jouw (familie)systeem zitten. Op deze excursie gaan we onverwerkte emoties, gevoelens en patronen loslaten die je hiervan meedraagt.

programma

Programma

We starten 15 dec om 19.30 uur in De Smederij. Hier bereiden we ons voor op het `voelen` wat heksenvervolging met je doet. We kijken naar onze eigen middeleeuwse thema’s waaronder betrokkenheid bij hekserij, heksenvervolging, inquisitie, de Kerk van toen, etc.

 

op 16 dec om 10.00 lopen we naar de heksenexpositie in het kasteeltje de Baronie van Cranendonck (zie www.heksenjacht.com). Daarna maken we een tocht door de contouren van het middeleeuwse kasteel en mogelijk door het bos.

We keren terug naar De Smederij voor een lekkere lunch. ‘s Middags werken we uit wat e.e.a. met ons gedaan heeft. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur sluiten we af met een diner en borrel in De Smederij.

 

praktisch

Praktisch

Kleding

Zorg ervoor dat je lekkere schoenen aan hebt en warm genoeg gekleed bent!

 

De workshop

De workshop wordt begeleid door Pierre Rooymans. Hij geeft al jaren trainingen, workshops en familieopstellingen in Cursuscentrum De Smederij. Voor meer info over dit centrum kijk je op www.desmederij.nl.

 

prijs

Prijzen

Prijzen

De kosten bedragen € 170,- p.p.. Dit is inclusief lunch, dagworkshop en avondeten.

 

Garantie

Deze excursie valt niet onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads)

 

boeken

Boeken

Aanmelden Heksenjacht

Aanmelden kan via deze link

Je komt dan op de website van De Smederij.

 

 

 

 

 


Jura Tekst & Beleid - BélibasteReizen - Dorpsstraat 26 - 6027 PG Soerendonk - KvK 18046816 - M 0646118917 - E info@belibastereizen.nl- Bank NL60 INGB 0004416223