Heksenjacht - datum nog onbekend

algemeen

Algemene informatie

Meedogenloze mensenjacht

De regio Peelland vormde bijna 425 jaar geleden het decor voor een gruwelijke, meedogenloze mensenjacht. In het jaar 1595 vonden 25 vrouwen er de dood, de meesten op de brandstapel, nadat ze als heks waren veroordeeld. De vervolgingsgolf in dit deel van het toenmalige hertogdom Brabant is een van de grootste die in de Lage Landen hebben plaatsgevonden. De eerste arrestaties en processen vonden plaats in juni 1595 in (Soerendonk) Cranendonck. Begin juli werden een oude vrouw en een moeder met haar twaalf jaar oude dochter verbrand. Ze waren in het dorp Soerendonk beschuldigd van kwaadaardige toverij en zouden de dood van mensen en dieren, bederf van gewas en andere wandaden op hun geweten hebben. Een vrouw uit Maarheeze, die ook werd verdacht, pleegde in gevangenschap zelfmoord op de zolder van het kasteel van Cranendonck te Soerendonk.

 

Satanisch complot

De lokale heren en de schouten en schepenen die die processen voerden geloofden dat de verdachten waren betrokken bij een satanisch complot om de christelijke samenleving te ontwrichten. Ze zouden opdrachten krijgen van de duivel en samen met hem nachtelijke feesten houden. Een verdachte die aan ondervraging werd onderworpen, kreeg steevast de vraag voorgelegd wie er nog meer bij waren geweest op die duistere samenkomsten. Omdat de arme slachtoffers zwaar werden gemarteld, moesten ze wel namen noemen van personen die ze kenden in hun omgeving. Zo greep de vervolging om zich heen. Van Cranendonck naar Heeze, Leende en Geldrop, dan door naar Mierlo en Lierop om in Asten tot een einde te komen.

Bron: https://www.museumhelmond.nl/tentoonstelling/heksenjacht-in-peelland/

 

reisinfo

Reisinfo

De Hekserij zit soms nog in je (familie)systeem

Heksenvervolging, inquisitie en middeleeuwse ziektes. Patronen hiervan kunnen nog in jouw (familie)systeem zitten. Op deze excursie gaan we onverwerkte emoties, gevoelens en patronen loslaten die je hiervan meedraagt.

programma

Programma

We starten datum om 19.30 uur (tot 22.00 uur) in de Smederij. Hier bereiden we ons voor op het `voelen` wat heksenvervolging met je doet. We kijken naar onze eigen middeleeuwse thema’s waaronder betrokkenheid bij hekserij, heksenvervolging, inquisitie, de Kerk van toen, De Soerendonkse betrokkenheid, etc.

 

Op datum gaan we om 9.15 uur met eigen vervoer (eventueel om 9.00 uur verzamelen in de Smederij) naar Museum Helmond. We ontmoeten elkaar hier om 10 uur en bezoeken de tentoonstelling Heksenjacht-in-Peelland. Vervolgens rijden we naar de heksenpoel in Roermond waar de heksen vroeger werden geëxecuteerd.

 

Afhankelijk van het weer gaan we picknicken (of lunchen we (laat) in de Smederij). ‘s Middags werken we in de Smederij uit wat e.e.a. met ons gedaan heeft. We sluiten tussen 17.00 uur en 19.00 uur af met een diner in De Smederij.

 

praktisch

Praktisch

Eventuele overnachting Soerendonk

Mocht je van ver komen, dan zijn er op 500 meter afstand van de Smederij slaapmogelijkheden op de camping of bij een B&B. Kijk hiervoor op www.tipisch-ans.com of www.recreatieboerderijschutje.nl.

 

Vervoer

We rijden in eigen auto’s naar de locaties toe.

 

Conditie

Om deel te nemen aan deze reis is het nodig dat je over een basisconditie beschikt. Een uurtje wandelen moet geen probleem vormen. Verder heb je een paar goede wandelschoenen nodig en kleding voor verschillende weertypes.

 

De workshops

De workshops worden begeleid door Pierre Rooymans. Hij geeft al jaren trainingen, workshops en familieopstellingen in Cursuscentrum De Smederij. Voor meer info over dit centrum kijk je op www.desmederij.nl.

 

prijs

Prijzen

Prijzen

De kosten bedragen € 170,- p.p.. Dit is inclusief lunchpakket of lunch in de Smederij, entree museum, de avond- en dagworkshop en avondeten. De prijs van vervoer, eigen consumpties op de locaties en een eventuele overnachting is niet inbegrepen.

 

Garantie

Deze excursie valt niet onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads)

 

boeken

Boeken

Heksenjacht

je kunt deze excursie momenteel niet boeken.

Je boeking is pas definitief als de betaling voldaan is.

170,00Direct boeken

Jura Tekst & Beleid - BélibasteReizen - Dorpsstraat 26 - 6027 PG Soerendonk - KvK 18046816 - M 0646118917 - E info@belibastereizen.nl- Bank NL60 INGB 0004416223