Katharenreis I

algemeen

Algemene informatie

Over de Katharen
In de twaalfde eeuw kwam in het zuiden van Frankrijk het katharisme op. De Katharen waren christenen, maar ze interpreteerden de bijbelteksten op een andere manier dan de katholieken. Ze leefden vanuit het hart, inspireerden mensen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te richten op verlossing van buitenaf. Hun overtuigingen werden met open armen ontvangen en de snelle opmars van het Katharisme ontwikkelde zich in de loop van de 12e eeuw al snel tot een bedreiging voor de katholieke kerk.

 

De Paus riep dan ook op tot een kruistocht tegen de Katharen. Jarenlang trok het kruisleger tegen de Katharen van leer en liet het een spoor van plunderingen, verwoestingen en brandstapels achter.

De Katharen zochten hun toevluchtsoord in Kastelen als Puilaurens, Peyrepertuse en Quéribus, hooggelegen op de uitlopers van de Pyreneeën. Hoewel deze burchten onneembaar leken, werd het verzet van de Katharen bloedig gebroken. In 1321 stierf de laatste kathaarse priester Bélibaste op de brandstapel.

 

reisinfo

Reisinfo

Terug in de tijd

Tijdens deze achtdaagse historische reis bezoeken we tal van Kathaarse burchten en kastelen en ervaren we de sfeer van de vroege middeleeuwen. Wie waren deze Katharen? Wat dreef deze groep gelovigen en hoe is het ze vergaan? Onder begeleiding van een gids word je mee teruggenomen in de tijd, meegevoerd de geschiedenis in, rondgeleid en geïnformeerd.

 

We rijden door prachtige landschappen, picknicken in de wonderschone natuur en bewandelen de bergtoppen naar de kastelen. Een mix van cultuur, natuur, korte wandelingen en ontspanning maakt de week afwisselend en rustgevend.

 

Dagindeling (onder voorbehoud)

 • Van 8 tot 9 uur ontbijten we gezamenlijk en spreken we de dag door.
 • We rijden dan naar een eerste historische plaats om daar rondgeleid te worden door onze gids.
 • Hierna rijden we eventueel naar een tweede locatie, waarbij we ter plekke of onderweg zullen stoppen voor boodschappen en een picknick.
 • Vervolgens rijden we terug naar onze verblijfslocatie. Wie zin heeft bespreekt de dag mee na onder het genot van een drankje.
 • We sluiten de dag af met een diner waarna iedereen zijn eigen gang gaat.
programma

Programma

Het programma dag voor dag

Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud en afhankelijk van het weer, de openingstijden etc):

Dag 1: 

Deze dag ontmoeten we elkaar op Domein Bellelauze in Bouriège. We dineren hier samen.

 

Dag 2 t/m dag 7:

We bezoeken (een deel van) de volgende locaties: Puilaurens, Fenouillet, Rennes le Chateau, Serres, Saint-Hilaire, Carcassonne, Montségur, Puivert, Lagarde, Mirepoix en Arques.

Op sommige dagen combineren we twee of meer locaties, andere dagen bezoeken we één locatie en ben je in de middag vrij (bijvoorbeeld bij het bezoek aan Carcasonne; zo heb je alle gelegenheid om in de middag zelf door de prachtige middeleeuwse straatjes rond te struinen). Eventueel brengen we ook nog een middag door op de markt van Espéraza, om te genieten van de Franse sfeer en de lokale producten.

Zoals vermeld komen niet al deze plaatsen aan bod maar nemen we hieruit een selectie. Zeker is het bezoek aan de Montségur, Carcasonne en Rennes le Chateau.

 

Dag 8:

We sluiten deze dag af met een gezamenlijk ontbijt en bezoeken, afhankelijk van de vertrektijd van het vliegtuig, nog een laatste locatie.

praktisch

Praktisch

Het verblijf
We verblijven in familiehotel Bellelauze in Bouriège. Deze locatie wordt gerund door het Belgische echtpaar Ingeborg en Bruno. Ingeborg kookt ‘s avonds een eerlijke maaltijd. We eten wat de pot schaft, maar als je allergieën hebt of vegetariër bent, kun je dit bij je aanmelding aangeven. Er is (afhankelijk van het seizoen) een zwembad en je kunt je strijdlust kwijt bij de tafeltennistafel, een potje jeu de boules of kaartspel.

 

De kamers

Je slaapt met zijn tweeën of drieën op een kamer. Wil je een kamer voor jou alleen, dan betaal je een toeslag. Het aantal eenpersoonskamers is beperkt dus we kunnen niet altijd aan dit verzoek voldoen!

 

Vervoer
We rijden, eventueel om de beurt, in eigen auto’s naar de locaties toe. Kom je zonder auto? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je ook tegen meerkosten op laten halen op het vliegveld van Carcassonne.

 

Conditie
Om deel te nemen aan deze reis is het nodig dat je over een basisconditie beschikt. Een uurtje wandelen met een klim moet geen probleem vormen. Verder heb je een paar goede wandelschoenen nodig en kleding voor verschillende weertypes.

 

Lakens en handdoeken
Als je gebruik wilt maken van het zwembad moet je een eigen badhanddoek meenemen.

 

Verzekering

Je hebt zelf de mogelijkheid een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten.

 

Minimum aantal deelnemers

Bij minder dan 8 deelnemers kunnen wij de reis annuleren.

prijs

Prijzen

De kosten 

De kosten voor deze reis bedragen: € 895,- p.p. op basis van een meerpersoonskamer.

 

Toeslagen

 • toeslag 1 persoonskamer: € 150,-
 • toeslag vegetarisch diner: € 5,- per diner (contant af te rekenen op domein Bellelauze)
 • toeslag als je niet met eigen (huur)auto komt: € 175,-
 • toeslag ophaaldienst op vliegveld Carcassonne: in overleg
 • Cursus 345 euro

 

Niet inbegrepen kosten

De volgende kosten zijn niet inbegrepen:

 • ontbijt en lunch op de dag van aankomst (neem deze zelf mee! Bellelauze heeft hier op deze dagen geen mogelijkheden voor);
 • lunch en diner op de dag van vertrek;
 • de borrel en eigen consumpties in de bar;
 • het vervoer tussen Nederland en de verblijfslocatie;
 • het vervoer naar de locaties.

 

Garantie

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

boeken

Boeken

Historische Katharenreis I - Datum nog onbekend

Deze reis valt onder de garantie van STO Garant. Via onderstaande knop vul je het boekingsformulier in en betaal je € 15,- administratiekosten. Wij sturen je gegevens vervolgens door aan STO Garant. Van STO Garant ontvang je de factuur voor deze reis. Je boeking is pas definitief als de betaling voldaan is.

15,00Direct boeken

Jura Tekst & Beleid - BélibasteReizen - Dorpsstraat 26 - 6027 PG Soerendonk - KvK 18046816 - M 0646118917 - E info@belibastereizen.nl- Bank NL60 INGB 0004416223