De slagvelden van Verdun - Verwerking van de Groote Oorlog (WO I) Datum nog onbekend

algemeen

Algemene informatie

Verdun in WO I

In het Noord-Franse Verdun stonden in 1916 de Franse en Duitse legers tegenover elkaar in een gruwelijke, mensonterende strijd die tien maanden zou duren. Reden: niet de terreinwinst, maar de ‘révanche-gedachte’ en het ‘erbfeind’-schap, het laten doodbloeden van de tegenstander. Meer dan 750.000 kwamen soldaten om of werden voor het leven verminkt, gewond of invalide in deze ‘gehaktmolen’ van Verdun. De strijd begon in februari 1916 en eindigde in november van dat jaar. Op dat moment stonden de legers op precies dezelfde positie als bij het begin van de slag.

 

Het gebied rond Verdun is één groot kerkhof met een nauwelijks te bevatten aantal doden. Negen dorpen verdwenen er van de aardbodem en werden nooit meer opgebouwd. Het landschap vol kraters, ingestorte loopgraven en granaatinslagen is er nooit meer bewerkt. Het achtergebleven oorlogstuig is alleen van de paden opgeruimd en slingert verder nog rond. De oorlog is er nog aan alle kanten zichtbaar en voelbaar. Beklemmend, onbehaaglijk, en een oprecht medelijden oproepend met de soldaat die in Verdun streed, Duits of Frans.

 

reisinfo

Reisinfo

De oorlog zit soms nog in je (familie)systeem

Ook al was Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal, toch heeft deze (onbewust) veel impact gehad op onze voorouders. Met name grensbewoners hebben deze oorlog aan den lijve ondervonden (door bijvoorbeeld mobilisatie, spionage en dreiging). Maar ook als je Belgische, Franse of Duitse familie hebt, kan het zijn dat je kampt met oude, niet verwerkte gevoelens van dood en verderf in je eigen (familie)systeem. Tijdens deze excursie gaan we daarmee aan de slag.

 

Twee blokken zonder overnachting

We delen het bezoek aan Verdun in in twee blokken zonder overnachting. De avond voor vertrek starten we met een workshop in De Smederij. De volgende ochtend vroeg vertrekken we naar Verdun. We bezoeken het museum, de slagvelden, forten en kerkhoven en gaan ervaren wat het met ons doet. Die middag rijden we terug, om de dag daarop een dagworkshop te houden in De Smederij. Daarin kijken we terug wat je hebt ervaren en doen we systeemopstellingen.

 

Op deze manier zullen we Verdun tweemaal bezoeken. Je kunt je per blok opgeven en ook later beoordelen of je inderdaad nog een tweede keer mee wilt. Reden van de splitsing is dat Verdun een heftige plek is, met een diepe uitwerking. Je zult waarschijnlijk tijd nodig hebben om alle indrukken te verwerken.

programma

Programma

Het programma van blok 1 

Het programma van het eerste blok ziet er als volgt uit (onder voorbehoud en afhankelijk van het weer, seizoen, openingstijden, etc):

 

eerste avond

Deze avond starten we met een sessie in de Smederij en bereiden we ons voor op de excursie. We doen opstellingen en kijken naar ons leerpunt m.b.t. de WO I. Je kunt eventueel overnachten in Soerendonk.

eerste dag

Deze dag ontmoeten we elkaar om 5.45 uur bij de Smederij in Soerendonk (neem zelf je ontbijt mee!). Om 6.00 uur vertrekken we richting Verdun. Rond 10.30 uur komen we aan in Fleury, waar we het oorlogsmuseum bezoeken en de geschiedenis van WO I en Verdun op ons in laten werken. We blijven hier ongeveer 2.5 uur en bezoeken dan nog een of meerdere locaties of monumenten. Tussendoor houden we een picknick. Rond 16.00 uur rijden we terug naar de Smederij waar we rond 22.30 zullen aankomen. Onderweg dineren we (voor eigen rekening). Ook nu kun je eventueel blijven overnachten in Soerendonk.

tweede dag

Vandaag gaan we aan de slag met onze ervaringen en werken we de dingen uit. Wat heeft je geraakt, waarop blokkeer je, welke ervaringen zijn gekoppeld aan welke locaties? Met dit soort vragen gaan we gevoelsmatig aan de slag.

 

 

Het programma van blok 2 

Datum nog onbekend

We hebben een sessie in De Smederij en bereiden ons voor op de excursie. We doen opstellingen en kijken naar ons leerpunt m.b.t. WO I. Je kunt eventueel in Soerendonk overnachten.

Datum nog onbekend

Deze dag ontmoeten we elkaar om 5.45 uur bij de Smederij in Soerendonk (neem zelf je ontbijt mee!). Om 6.00 uur vertrekken we richting Verdun. Rond 10.30 uur komen we hier aan. We bezoeken een fort en meerdere locaties of monumenten die van belang waren tijden WO I. Tussendoor houden we een picknick. Rond 16.00 uur rijden we terug naar de Smederij waar we rond 22.30 uur zullen aankomen. Onderweg dineren we (voor eigen rekening). Je kunt eventueel in Soerendonk overnachten.

Datum nog onbekend

Vandaag hebben we een dagworkshop in De Smederij. We gaan aan de slag met onze ervaringen en werken de dingen uit. Wat heeft je geraakt, waarop blokkeer je, welke ervaringen zijn gekoppeld aan welke locaties? Met dit soort vragen gaan we gevoelsmatig aan de slag.

praktisch

Praktisch

Eventuele overnachting Soerendonk

We vertrekken steeds vroeg en komen laat terug. Mocht je van ver komen, dan zijn er in de omgeving van De Smederij slaapmogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Conditie

Om deel te nemen aan deze reis is het nodig dat je over een basisconditie beschikt. Een uurtje wandelen moet geen probleem vormen. Verder heb je een paar goede wandelschoenen nodig en kleding voor verschillende weertypes.

 

De workshops

De workshops worden begeleid door Pierre Rooymans. Hij geeft al jaren trainingen, workshops en familieopstellingen in Cursuscentrum De Smederij. Voor meer info over dit centrum kijk je op www.desmederij.nl.

 

Verzekering

Je hebt zelf de mogelijkheid een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten.

 

Minimum aantal deelnemers

Bij minder dan 8 deelnemers kunnen wij de reis annuleren.

 

prijs

Prijzen

Prijzen

De kosten van deze reis bedragen € 225,- p.p. per blok indien je met eigen vervoer bent. Hierbij inbegrepen zijn de lunch (picknick) en de entreegelden. Het ontbijt en diner is niet in de prijs inbegrepen. Eigen consumpties op de locaties ook niet.

Toeslagen 

Kom je niet met eigen vervoer, dan zijn de extra kosten € 50,-.

 

Garantie

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

boeken

Boeken

Excursie Verdun - Datum nog onbekend

Deze reis valt onder de garantie van STO Garant. Via onderstaande knop vul je het boekingsformulier in en betaal je € 15,- administratiekosten. Wij sturen je gegevens vervolgens door aan STO Garant. Van STO Garant ontvang je de factuur voor deze reis.

Voor de kosten van de workshops ontvang je een aparte betaallink van Cursuscentrum De Smederij.

15,00Direct boeken

Jura Tekst & Beleid - BélibasteReizen - Dorpsstraat 26 - 6027 PG Soerendonk - KvK 18046816 - M 0646118917 - E info@belibastereizen.nl- Bank NL60 INGB 0004416223